Apostilarea

Pe data de 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Inainte de aderarea la aceasta conventie, pentru recunoasterea in strainatate a actelor romanesti, era nevoie de o procedura complicata. Legalizarea actelor facandu-se doar prin consulatele tarilor pentru care se dorea recunoasterea, cu viza in prealabil din partea Ministerelor de Externe si Justitie din Bucuresti.

Documentele de stare civila, certificatele de nastere si de casatorie, pentru a fi recunoscute pe plan international, trebuie sa li se aplice mai intai apostila, apoi se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, dupa care se legalizeaza la un notar public, iar in final se supralegalizeaza cu apostila.

Apostila este o stampila de forma patrata (cu latura de 9 cm) pe care este inscriptionata urmatoarea denumire: Apostille - Convention de la Haye du 5 Octobre 1961, identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga si se aplica direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia.

Incepand din Mai 2010, in Romania forma apostilei se prezinta astfel:

Mai jos va prezentam cateva modele de apostile aplicate in statele semnatare ale Conventiei de la Haga.

Germania

Malta

Hong Kong

India

Statul Alabama

Statul California

Statul Michigan

Statul Wisconsin

Africa de Sud

Kazahstan

Belgia

Statul Iowa